zondag 15 december 2013

Urbex Sunday #2: Fort van W.

Verbrande trap naar eerste verdieping.
Dit fort maakt deel uit van de oude fortengordel rond de stad Antwerpen. Dit fort werd gebouwd in 1878 en werd in 1914 voor het eerst in gebruik genomen, dit met rampzalige gevolgen. Het Duitse geschut kon ongestoord het fort in puin schieten.. Door dit bombardement zijn er 75 jonge soldaten omgekomen en onder het puin terechtgekomen. De lichamen van deze soldaten liggen vandaag de dag nog steeds onder dit puin. Hierdoor wordt er door velen gezegd dat het spookt in en rondom dit fort.

Klimmen over een rioolbuis.
Na dat ik deze informatie gevonden had ben ik op zoek gegaan naar de exacte locatie. De afstand bleek goed te doen te zijn en ik besloot hier samen met John heen te gaan op een zonnige zondag. Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we aan op de plaats van bestemming en we parkeerde de auto iets uit de buurt van dit fort. Op deze manier zouden we minder opvallen.

Het uitgebrande gebouw.
Wat we al vermoedde was de brug over de gracht afgesloten met een poort van ongeveer 3 meter hoog. We bekijken deze poort en komen tot de conclusie dat we hier nooit over gaan gaan komen en ook niet langs af kunnen. Hoe gaan we dit dan doen? De enige manier was langs de brug af over een rioolbuis over het water heen klimmen. Na wat twijfelen besloten we dit te doen en we komen al snel aan de andere kant van de poort. 

Het eerdere verblijf van de asielzoekers.
Wat we als eerst tegenkomen is een totaal uitgebrand gedeelte van het fort, dit is het gedeelte dat later bewoond is geweest door asielzoekers. Zij hebben dit in brand gestoken. Maar gelukkig was het terrein zo veel groter dan we hadden verwacht en we vervolgen onze weg door puin, planten en prachtige bouwwerken.
De berg gasmaskers.


Een enorme berg gasmaskers.
Voordat we naar deze locatie gingen wisten we dat we een hele hoop gasmaskers zouden aantreffen. Na lang rond lopen hadden we er nog steeds geen gevonden, maar toen zagen we een afgesloten tunnel. Het was een zwart gat met een poort ervoor die door anderen was opengebroken. John besloot om naar binnen de gaan en kwam terug om me te halen omdat ik dit MOEST zien. Wat we daar aantroffen was een gigantische berg met gasmaskers. Deze allemaal nog in de originele verpakking, met gebruiksaanwijzing, filters en reserve onderdelen. 

Klimmen om de tunnel uit te komen!
Na een kleine klim staan we weer buiten de tunnel en vervolgen we onze weg over het grote terrein. We gaan overal naar binnen waar we kunnen, sommige gebouwen zijn beter te betreden dan anderen. Sommige gebouwen jagen me de stuipen op het lijf als ik eenmaal binnen ben, donkere ruimtes, rare geluiden en een raar gevoel wat door me heen gaat. Alsof ik kon voelen wat zich daar af heeft gespeeld.

Na een hele tijd rond gelopen te hebben komen we bij het gedeelte van het fort wat gebombardeerd is. Hier treffen we een puinhoop aan, dit was de plek waar vandaag de dag nog steeds 75 soldaten begraven liggen onder dit puin. Vreemd om daar te zijn, maar wat een vette ervaring was dat zeg! 

Na het hele terrein te hebben rond gelopen besluiten we naar de uitgang te gaan, in de tunnel die we door moesten om de poort te bereiken ontdekten we nog twee ingangen. Hier gaan we nog even snel kijken, maar hier viel weinig te zien behalve duisternis. Eenmaal bij de poort mogen we onze acrobatische kunsten weer laten zien. We klimmen over de rioolbuis en we verlaten het terrein. Al met al, weer een geweldige dag!

P.s. Vergeet niet de grote versies van de foto's te bekijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten