donderdag 26 december 2013

De kracht van: Scherptediepte

Ik heb hier in een van mijn eerdere posts al over gesproken, scherptediepte. Ik ga jullie vandaag uitleggen hoe je hier mee kunt spelen.

Kleine scherptediepte (Door: Denise)



Scherptediepte is de afstand waarop voorwerpen die achter of voor het scherpstelpunt liggen nog scherp lijken. Grote diafragmaopeningen (kleine f/-getallen) verminderen de scherptediepte, waardoor objecten voor en achter het onderwerp waarop is scherpgesteld, onscherp worden. 

Een kleine scherptediepte zie je dus vaak terug bij fotografie van dichtbij, zoals portretten en macro-fotografie. Hierbij is de achtergrond onscherp en het onderwerp scherp. Dit kan bereikt worden door het diafragma zo ver mogelijk open te zetten (een klein f-getal).

Een grote scherptediepte wordt vaak gebruikt bij landschapsfotografie. Hierbij is de voorgrond, het onderwerp en de achtergrond scherp. Dit kun je bereiken door middel van een een kleiner diafragma (een groter f-getal)

Scherptediepte kan de foto maken of breken, daarom is het heel leuk om hier mee te spelen! Dus ik zou zeggen, probeer het eens!

Grote scherptediepte (Door: Denise)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten