maandag 30 december 2013

Oudejaars-special: Vuurwerk fotograferen

Oudejaarsavond komt er weer aan en dit is de avond waarom voor miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht wordt ingeschoten. Als toeschouwer genieten wij hier van onder het genot van een glas champagne.


Vele onder ons proberen dit prachtige schouwspel vast te leggen op camera, maar de ervaring leert dat dit niet altijd even makkelijk is. En vaak leveren de foto's niet het gewenste resultaat op. Om deze teleurstelling dit jaar te voorkomen wil ik jullie een aantal tips geven over het fotograferen van vuurwerk.

Statief.
Maak bij voorkeur gebruik van een statief. Dit omdat je met een lange sluitertijd gaat werken en de stevigheid van het statief zorgt ervoor dar je camera niet beweegt. Heb je geen statief? Zet je camera dan op een andere stevige ondergrond, zoals een muurtje. Wanneer je toch de voorkeur hebt om je camera vast te houden, zorg er dan voor dat je zelf stevig staat. Ga tegen een boom of muur aan staan om zo min mogelijk te bewegen. Hierbij is vaak de oplossing om meerdere foto's achter elkaar te nemen, de middelste foto's uit de serie zijn dan van beste kwaliteit.

Compositie.
Probeer van te voren in te schatten waar het vuurwerk gaat komen, probeer dan een plek te vinden waar niemand je in de weg staat. Een plek waar gebouwen aanwezig zijn kan de foto juist wat extra diepte geven.

Inschatten waar het vuurwerk gaat komen is op oudejaarsnacht nogal lastig. Daarom is inzoomen op één punt ook geen aanrader, hierdoor heb je kans dat je veel van het vuurwerk mist.

Als je puur het vuurwerk wilt laten zien dan werkt een verticale compositie (portretstand) vaak het beste, wil je meer van de omgeving tonen dan werkt een horizontale compositie (landschapstand) vaak het beste.

Camera instellingen. 
Bij het instellen van je diafragma is het belangrijk om te kiezen voor een stand waarbij de lucht zwart blijft. Experimenteren is hierbij dus zeker aan de orde. Kies voor een ISO van 100 om zo min mogelijk ruis op je foto's te krijgen.

Wanneer je met een statief werkt kun je een mooi effect krijgen wanneer je gebruik maakt van een wat langere sluitertijd. Wanneer je dit doet doe je je diafragma iets meer dicht, zet hem daarvoor tussen de f/8 en f/16. Ook hiermee moet je wat spelen om het beste effect te krijgen.

Vuurwerk geeft vaak meer licht dan je denkt. Zet daarom je flits uit (deze is overbodig bij het maken van de foto's) en een hele lange sluitertijd is ook niet nodig.

TIP
Hoe later het word, hoe meer kruiddampen en rook er in de lucht hangt. Maak dus zo veel mogelijk foto's wanneer het vuurwerk net is begonnen, dan zijn ze het meest scherp. Maar het mooiste vuurwerk wordt vaak voor het laatst bewaard. Dus nogmaals, probeer alles uit!

Foto's maken op oudejaarsnacht is natuurlijk erg leuk, maar vergeet niet ook te genieten van deze avond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten