dinsdag 24 december 2013

De andere kant van fotojournalistiek.

De 15 jaar oude Fabienne Cherisma uit Port-au-Prince(Haïti) werd door de politie dood geschoten op 19 januari 2010. Waarom? Omdat ze werd aangezien als een plunderaar en de politieagent beweert dat hij schoot op andere plunderaars die bij haar in de buurt waren. Fabienne werd geraakt door een zwervende kogel. (geloof jij dit?)

Dit is Fabienne. Voordat zij beroofd werd van al haar bezittingen.
Slechts enkele momenten na deze gebeurtenis stonden er welgeteld 14 fotografen om dit drama vast te leggen. Maar dat niet alleen, nadat zij foto's genomen hadden, plunderden zij het lichaam van Fabienne. Al haar 'kostbaarheden' werden meegenomen nog voor haar vader arriveerde.

Een man pakt het geld uit Fabiennes levenloze hand.
 Fotojournalist Nathan Weber was ook ter plaatse, maar hij legde deze gebeurtenis van een hele andere kant vast. Een kant die wij als verre 'toeschouwer' eigenlijk nooit te zien krijgen. Hij nam een foto van Fabienne die werd gefotografeerd door de 14 fotografen. 

De fotografen ter plekke.
Deze foto laat de andere kant zien van fotojourlanisten. Hier komt er een spreekwoord bij me naar boven: 'De een zijn dood is de ander zijn brood'. Hierdoor ontstaan er wel prachtige foto's, maar het voelt raar om hier naar te kijken. Respect is in ieder geval ver te zoeken! Behalve voor de journalist die deze laatste foto nam en de wereld liet zien hoe onze wereld echt in elkaar zit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten