woensdag 8 januari 2014

Schilderen met licht, hoe doe je dat?

Iedereen kent ze wel, de foto's waarin het lijkt alsof er is geschilderd met een zaklamp. Woorden of figuren die in de lucht lijken te zweven. Deze techniek is een tijd geleden een hype geweest, maar deze is eigenlijk een beetje verdwenen en je hoort en niet zo veel meer over. Maar ik vind ze nog steeds heel erg leuk! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit geprobeerd heb, maar dit ben ik zeker nog van plan!


Nu hoor ik jullie denken: 'Maar hoe maak je die dingen eigenlijk?'. Dat is nou precies wat ik jullie vandaag uit ga leggen!


Wat heb je nodig?
  • Een camera. Een spiegelreflex camera is het meest geschikt, maar als je een digitale camera hebt waarop je de sluitertijd handmatig aan kan passen moet het denk ik ook lukken.
  • Een statief. Deze heb je bij een lange sluitertijd altijd nodig, op deze manier gaat je beeld niet bewegen.
  • Een lamp. Dit kan een zaklamp, een fietslamp, een breeklicht, sterretjes enz. zijn. Alles wat licht geeft.
  • Een afstandsbediening. Dit is een aanrader, maar niet noodzakelijk.
Hoe doe je het dan?

Stap 1: De locatie
Zorg voor een locatie waar je lekker wat ruimte hebt om te experimenteren met vormen en figuren. Daarnaast is het belangrijk dat er in deze ruimte of in de omgeving wat objecten aanwezig zijn. Zoals bomen, gebouwen enz.

Stap 2: Je model
Neem iemand mee die voor jou de figuren maakt, of doe dit zelf en neem iemand mee die de camera bedient.

Stap 3: Camera klaarzetten
Zet je camera klaar op het statief en zoek een plek uit waarbij je een mooi beeld op de foto krijgt.

Stap 4: Camera instellen
Stel je camera in. Stel je sluitertijd in, probeer als eerst 30 seconden. Als dit niet het gewenste resultaat geeft kun je deze nog langen zetten als dat mogelijk is met jouw camera. Zet je diafragma niet al te ver open, de beste stand ligt tussen f3.5 en f5.0. Experimenteer hier mee tijdens het maken van de foto's!

Stap 5: Compositie maken
Zet je model neer met de lamp die je hebt meegenomen en laat hem of haar woorden schrijven of figuren maken. Wanneer je een woord schrijft zul je deze in spiegelbeeld op je camera terug zien. Nu kun je natuurlijk achterstevoren schrijven, maar je kunt natuurlijk achteraf ook de foto spiegelen in Photoshop. (Handig!)

Stap 6: Beoordeling van je foto
Bekijk je gemaakte foto, of je tevreden bent over het resultaat. In het begin zullen de resultaten niet altijd even mooi zijn, maar dit hangt sterk af van de omgeving waar je bent en het aanwezige omgevingslicht. Dit betekent dus dat je echt moet experimenteren met de instellingen van je camera. Doe dit tot dat je het gewenste resultaat bereikt hebt!

Ik zou zeggen, probeer het uit en wees creatief! Je kunt hier echt hele gave dingen mee maken.
Succes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten