donderdag 16 januari 2014

Lensflare is leuk!

Soms heb je een foto genomen en dan zie je een vreemde lichtvlek, velen vragen zich af wat dit is. Dit is wat ze lensflare noemen, deze is afkomstig van een lichtbron die zich net buiten het beeld van de camera bevindt.

Hoe ontstaat lensflare?
Deze vlekken ontstaan wanneer er licht in een hoek op de lens valt. Dit licht reflecteert aan de binnenkant van de lens voordat ze de sensor bereiken. De kans op lensflare heb je eigenlijk bij elke lens die bestaat uit meerdere glas elementen.

Bij zoomlenzen zijn er meer glas elementen aanwezig en deze zijn daardoor dus vatbaarder voor lensflare. Ook bij groothoeklenzen is de kans hierop erg groot, ondanks dat fabrikanten vaak coatings toepassen die dit zouden moeten voorkomen.

Meestal is lensflare niet te zien als je door de zoeker kijkt, dit komt omdat het diafragma dan volledig open is. Pas als je de sluiterknop indrukt wordt het diafragma kleiner gemaakt en kun je de lensflare gaan zien.



Hoe kun je lensflare voorkomen?
Zoals ik al zei probeert de fabrikant van de lenzen dit al te voorkomen door coatings aan de binnenkant van de lens. Maar deze coatings zullen de flare nooit helemaal tegen kunnen gaan.

Zonnekap
Een goede oplossing hiervoor is de zonnekap. Dit is een uit-stekend kapje wat je voor op je lens plaatst, deze heb je voor elke lens een andere nodig omdat deze op maat worden gemaakt voor elke lens.

Schoonmaken
Zorg er daarnaast altijd voor dat het glaasje van je lens goed schoon is. Vuil op de lens kan het binnenvallende licht ombuigen en daardoor kan de flare ontstaan. Pas wel op met schoonmaken, gebruik hier bij voorkeur een microfiber doekje voor.

Compositie
De makkelijkste manier om lensflare te voorkomen is om je compositie te veranderen. Probeer je onderwerp zo in beeld te brengen dat de lichtbron ver genoeg buiten beeld is, maar wel het onderwerp goed belicht. Ideaal is natuurlijk wanneer de lichtbron zich achter je bevind.

Lensflare is leuk!
Lensflare is niet altijd een probleem, het kan ook hele mooie effecten geven aan je foto. Probeer hier mee te spelen, het maakt sommige composities een stuk leuker en interessanter om naar te kijken! Hier boven een foto die ik een tijd geleden nam waarop ik erg blij was met het effect van de lensflare!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten