maandag 13 januari 2014

De kracht van: zwart-witfotografie

Door het juiste gebruik van zwart-wit kun je foto's omtoveren dot magische beelden, door gebruik van zwart-wit leg je een heel ander accent in je foto. Maar dit kan soms ook erg lastig zijn, want hoe maak je nou een mooie foto zonder al die kleuren?




Let op vormen en patronen.
Je kunt in zwart-wit foto's geen gebruik maken van kleur, dus je moet er voor zorgen dat er een ander element in je foto de aandacht trekt. De compositie is uiterst belangrijk bij zwart-witfotografie. Denk hierbij aan lijnen, vormen, patronen en texturen die vaak niet opvallen in kleuren foto's, maar wel tot leven kunnen komen in een zwart-wit foto.




Contrast.
Het geeft vaak een mooi effect om gebruik te maken van een wat groter verschil tussen licht en donker in zwart-wit foto's. Zonder contrast worden je foto's vaak flets en saai. Er zijn camera's waarbij je dit al in kunt stellen, maar kan dit niet, dan kun je dit altijd achteraf doen in een bewerkingsprogramma. 

Speel met licht.
Foto's maken met het licht mee geeft vaak een mooie foto, maar gebruik het aanwezige licht eens op een andere manier. Zo kun je prachtige foto's maken met tegenlicht, of zijlicht waardoor een textuur heel mooi uit kan komen. En ga juist naar buiten wanneer het bewolkt is buiten, dit geeft vaak mooie zwart-wit foto's!

Schiet je foto's in kleur. 
Sommige camera's kunnen direct foto's knippen in zwart-wit. Door behoud van de kleurinformatie heb je achteraf meer controle over de foto, bewerk ze dus achteraf.

Geschikte zwart wit onderwerpen?
Er zijn veel onderwerpen die je in zwart-wit kunt omzetten. Zoals straten en gebouwen(urban), portretten en landschapsfoto's. Maar ook andere onderwerpen kunnen heel mooi uitkomen! Speel hier mee en ontdek de kracht van zwart-witfotografie!

Zoals je in een van mijn eerdere posts hebt kunnen zien, speel ik hier ook wel eens mee! Niet gezien? Klik dan hier om ze te bekijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten